- Katılım
- 17 Eki 2024
- Mesajlar
- 2
- Tepkime puanı
- 11
- Puanları
- 1
20 yıl önce irritabl bağırsak sendromu (IBS) tanısı konan bir hasta, bağırsak sağlığını koruma konusundaki takıntılı çabasını anlatıyor. Yıllar içinde semptomları azaltmak için pek çok yöntem denediğini söyleyen hasta, “Dairy, et, gazlı içecekler dahil birçok şeyi kestim. Hatta şişkinlik ağrısını artırdığı için yüksek bel pantolonlardan ve tüm kemerlerden vazgeçtim,” diyor.
Bağırsak sorunlarına çözüm olan ek gıda!
IBS, bağırsak sağlığı yardım kuruluşu Guts UK’ye göre dünya genelinde her 10 kişiden birini etkiliyor. Hastalar sıklıkla diyet değişiklikleri, probiyotik takviyeleri, uyku ve stres yönetimi gibi yöntemlerle çözüm arıyor.
Uzmanlar ise probiyotiklerin her hastada aynı sonucu vermediğini hatırlatıyor. Goodness Me Nutrition’dan beslenme terapisti Anna Mapson, “Probiyotiklerle bağırsaklara canlı bakteri ekleniyor. Bu bazen ince bağırsakta aşırı gaz üretimine yol açabiliyor. Yani herkeste işe yaramayabiliyor,” diyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), probiyotikleri “yeterli miktarda alındığında, konakçıya sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlıyor. Probiotiklerin faydaları arasında bağırsakta pH dengesini düzenlemek, faydalı kısa zincirli yağ asitleri üretimini artırmak, bağırsak duvarlarını güçlendirmek ve beslenme çeşitliliğine katkı sağlamak bulunuyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) de IBS hastalarına probiyotikleri en az bir ay denemelerini öneriyor. Ancak uzmanlar, önce yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinin uygulanmasının önemini vurguluyor.
Bağırsak sorunlarına çözüm olan ek gıda!
IBS, bağırsak sağlığı yardım kuruluşu Guts UK’ye göre dünya genelinde her 10 kişiden birini etkiliyor. Hastalar sıklıkla diyet değişiklikleri, probiyotik takviyeleri, uyku ve stres yönetimi gibi yöntemlerle çözüm arıyor.
Uzmanlar ise probiyotiklerin her hastada aynı sonucu vermediğini hatırlatıyor. Goodness Me Nutrition’dan beslenme terapisti Anna Mapson, “Probiyotiklerle bağırsaklara canlı bakteri ekleniyor. Bu bazen ince bağırsakta aşırı gaz üretimine yol açabiliyor. Yani herkeste işe yaramayabiliyor,” diyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), probiyotikleri “yeterli miktarda alındığında, konakçıya sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlıyor. Probiotiklerin faydaları arasında bağırsakta pH dengesini düzenlemek, faydalı kısa zincirli yağ asitleri üretimini artırmak, bağırsak duvarlarını güçlendirmek ve beslenme çeşitliliğine katkı sağlamak bulunuyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) de IBS hastalarına probiyotikleri en az bir ay denemelerini öneriyor. Ancak uzmanlar, önce yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerinin uygulanmasının önemini vurguluyor.







