Google Optimize ile Müşteri Yolculuğunu 90 Dakikada Yeniden Tasarlayın
Merhaba sevgili SEO meraklıları! Bugün sizlerle, çoğu uzmanın gözünü kaçırdığı, ancak gerçekten dönüşüm oranlarını canlandıran bir yöntemi paylaşmak istiyorum: **Google Optimize'ı tek bir oturumda, 3 adımda A/B Testi ile müşterilerin alışveriş yolculuklarını özelleştirmek**.
### 1. Hedefinizin Tanımı: SKİP ve ONAY
İlk adım, test etmek istediğiniz dönüşüm noktasını netleştirmektir. Örneğin, bir e‑ticaret sitesinde “Sepete Ekle” butonunu tıklayan ve ardından “Satın Al” butonuna geldiği an olabilir. Google Optimize’da bu iki anı **Event Trigger** olarak ayarlayın:
- **Tıklama: Sepeti Ekle**
- **Tıklama: Satın Al**
Bu iki nokta arasında kalan “Araç İkonu” etkinliği, Test’inizi âşık etme köşesi olur.
### 2. Dizayn Çift Oyunu: Basit vs. Kişiselleştirilmiş Görünüm
İkinci adımda, iki farklı varyant oluşturun:
- **Kontrol:** Mevcut sayfa gibi taşınır.
- **Deney:** Kişiselleştirilmiş bir görsel eklenir (örn. “Sadece %20 indirim” yazısı).
Google Optimize’ın **Visual Editor** aracı, sürükle‑bırak özellikleri sayesinde zaman kaybetmeden sonucu canlı haline getirmenizi sağlar.
### 3. Hızlı Sonuçlar: Minimum Örneklem Ölçeği (MOS)
Birçok kişi “temel anlamda 500 erişim yeterli” der. Burada gizli kalmış strateji, **minimum örneklem ölçüsü** (MOS) ile ilgilidir. Google Optimize’da MOS hesaplayıcıyı kullanarak, 90 dakikada, sadece 200 ziyaretçiyle bile anlamlı veri elde edebilirsiniz. İpuçları:
- **Hızlı dönüşüm değerleri** kullanın: %10 açma/ %2 satın alma.
- **Zaman dilimi**: Bugünü teknolojik olarak analiz edin (web sitesindeki en yoğun saat ilk 30 dakikadır).
### Sonuç: Altın Değerinde Insight
Bu basit ama güçlü strateji sayesinde, tek bir 90 dakikalık oturumla:
- **Dönüşüm oranınızı %1.5–2.0 kişisel bir CTA ile iyileştirebilirsiniz.**
- **Müşterilerin en çok hangi firmasına yöneldiğini** (örneğin, “Helpsales vs. Shopify” farkını) doğrudan görebilirsiniz.
- **A/B Test’i sonuçlarını, Google Optimize ile birlikte Google Analytics’e ilave ederek, veri tabanına anlık olarak aktarabilirsiniz.**
Bu yöntemi yakın zamanda uyguladıysanız veya farklı bir senaryonuz varsa lütfen aşağıdaki yorum bölümünde deneyimlerinizi paylaşın. Başarı hikayelerinizi dinlemek için sabırsızlanıyorum!