Hoş Geldiniz! KablosuzForum.net

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Soru Sor

Merak ettiğiniz, kafanıza takılan sorular hakkında konu açın, diğer üyelerimiz ve moderatörlerimiz cevaplasın.

Ticaret

Ticari konular açıp güven oluşturmak ve daha fazla satış rakamlarına ulaşmak için hesabını doğrula!

Bize ulaşın

Yönetim kadrosuyla iletişime geçin

Üyeliğini Yükselt!

Üyeliğinizi yükselterek birbirinden ayrıcalıklı özelliklere sahip olun!

Tarayıcı İçinde Model Eğitmek: Web Tabanlı Makine Öğrenimini Gerçekleştirmek

Resim 1 Resim 2

mardanimuslim

Muslım Mardanı
KF Kullanıcı

Tarayıcı İçinde Model Eğitmek: Web Tabanlı Makine Öğrenimini Gerçekleştirmek​

Merhaba Sevgili Web Geliştiriciler!

Bugün, web tabanlı uygulamaların sınırlarını geride bırakan bir kavramı paylaşmak istiyorum: **Kendi tarayıcınızda tam anlamıyla bir makine öğrenimi modeli eğitmek**. Evet, yanlış duymadınız. Sunucu tarafında hiçbir kod çalıştırmadan, yalnızca client-side (tarayıcı) teknolojileriyle bir sinir ağı oluşturup eğitirseniz…

### Neden Bu Önemli?

1. **Güvenlik**: Veri gizliliği tartışmalarının yoğun olduğu günümüzde, veriyi saklamadan doğrudan tarayıcıya taşımak büyük bir avantajdır. Çalışma adımları tamamen yerel olunca bilgiler hiç de “yağmurda” kalmaz.

2. **Optimal Yük**: Sunucu kaynakları sınırlıysa, client-side hesaplama ile sunucu üzerindeki yükü azaltırsınız. Özellikle **WebGPU** desteğiyle devasa tensor işlemleri artık daha hızlı.

3. **İnteraktif Deneyim**: Kullanıcı katılımı yüksek bir uygulamada modeli doğrudan tarayıcıda eğitirseniz, sonuçta gerçek‑zaman geri bildirim almış olursunuz.

### Nasıl Gerçekleştirilir?

1. **tfjs ile Başlangıç** – TensorFlow.js, standardı olmasına rağmen basit bir QR kod tarayıcısı modeli örneklenebilir.
```js
// Basit bir model tanımı
const model = tf.sequential();
model.add(tf.layers.dense({units: 5, activation: 'relu', inputShape: [2]}));
model.add(tf.layers.dense({units: 1, activation: 'sigmoid'}));
model.compile({optimizer: 'adam', loss: 'binaryCrossentropy', metrics: ['accuracy']});
```

2. **Veri Toplama** – Kullanıcının ekrana tam sürükleyip bırakabileceği **drag‑&drop** arayüzleriyle veri toplayın. Veri doğrudan `TypedArray` formatında tutulur.

3. **Eğitim Döngüsü** – `model.fit()` fonksiyonunu asenkron çağırın ve her epoch sonrası modelin ilerlemesini ui'ye yansıtın.

4. **İşlem Hızlandırma** – Eğer cihazda `WebGPU` desteği varsa, TensorFlow.js’in `tfjs-backend-webgl` yerine `tfjs-backend-webgpu` backend’ini seçerek katlanmış hızlanan performansa ulaşabilirsiniz.

5. **Sonuçları Saklama** – Eğitilen modeli `tf.io.browserDownloads.save()` ile tarayıcıdan indirilebilir hale getirin ya da `IndexedDB` içinde saklayın.

### Önerilen Kullanım Senaryoları

- **Eğitim Uygulamaları**: Kullanıcıların kendi modellerini eğiterek öğrenmelerini sağlayan interaktif eğitim platformları.
- **Özelleştirilmiş Tarayıcı eklentileri**: Gizlilik ayarlarını derinlemesine özelleştiren, tarayıcıdan çıktı üreten eklentiler.
- **HTM5 oyunları**: Oyuncuların karakter davranışlarını eğitebildiği AI‑destekli oyun mekanikleri.

### Son Söz

Tarayıcıdan iş kaldırmak henüz yalnızca bir ‘future gereği’ değildir; bugünün geliştiricileri için **halihazırda gerçek bir seçenektir**. Web tabanlı uygulamalarınızın bunu da düşünmesi, hem kullanıcı deneyimini hem de teknik borçları minimize eder. Bir dahaki projenizde, “veri tek bir sunucuya**âgir** olmasındansa** tarayıcıda** eğitsin” sloganını dile getirin!

Bu konuyu siz de deneyimlemek ve kendi örneklerinizi paylaşmak ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyorum!

photo-1737408011230-995d7a7aca1b

Responsive GIF Layout

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri