USB Üzerinde Çift İşletim Sistemi: Windows + Linux'ı Tek Kalıptan Çalıştırmak
“Tek bir USB ile iki farklı dünyayı aynı anda keşfetmek.”
Kullanıcıların işletim sistemi ihtiyaçları giderek çeşitleniyor. Bazıları Windows'un geniş uygulama desteğini, bazıları ise Linux'un özgürlüğünü tercih ediyor. Neyse ki, tek bir USB bellekten her iki OS’i de hızlıca işletmek artık mümkün. İşte bu heyecan verici ölümcül kombinasyonu yaşamanız için adım adım bir rehber.
1. Hazırlığı Yapın
- İki ayrı ISO dosyasını edin: Örneğin, "Windows 10 Enterprise_21H2.iso" & "Ubuntu 22.04 LTS.iso".
- 16 GB veya üzeri bir USB anahtarı alın. Çift OS için en az 8 GB’a ihtiyacınız var.
- Bu aşamada bakış açınızı açın: "USB'yi FAT32 formatıyla Mac’inizde Epson gibi yazdır“ gibi benekler.
2. Ventoy’u Kurun
Ventoy, USB çıkışınızın doğrudan dizinleme yeteneğini yönlendiren anlaşılmaz bir çözümdür.
- Ventoy resmi sitesinden Windows/ Linux sürümünü indirin.
- Windows’da ventoy2disk.exe’i çalıştırın, SSD veya USB'yı seçip "Install" diyerek bootable bir kalıp yaratın.
- Çıkış sürücüsünde yalnızca tek bir “ventoy.efi” dosyası göreceksiniz; ISO'lar aynı klasöre yerleştirildiğinde tüm işletim sistemleri otomatik olarak görüntülenir.
3. ISO’ları USB’ye Kopyalayın
- USB aygıtınızın kök dizinine ISO dosyalarını sadeta sürükleyip bırakın. Ventoy, dosya formatını okuyacak, grubunu yapacaktır.
- Her iki ISO’ın da UTF-8’de, sıkışmaz bir şekilde depolanması gerekir. Eğer bir hatta çıktı alırsanız, yeniden yeniden:
* ISO’ları tek tek TEST edin.
* Çok dosya kullanıyorsunuz, buradan "-FreshMount device" diyerek basitleştirin.
4. Boot Menüsünü Kontrol Edin
- USB’yi ilgili bilgisayara takın, bilgisayarı başlatın ve BIOS/UEFI boot menüsüne girin (genellikle F12, Esc, veya Delete).
- Ventoy’un «Ventoy» seçeneği görünecektir. Bu yanı tıklayın.
- Açılan grubun içinde Windows + Linux seçeneklerinizi göreceksiniz. Hangi işletim sistemini yükleyeceğinizi seçin.
- Windows yükleyicisi, "Disk Seçimi" ekranında “Disk: Disk 0 (USB)” seçeneğini kaldırmayın. Değilse bir kruşkeme.
5. Multiboot Ne İşe Yarar?
- * İhtiyaçlı kişiler: seyahat yaparken hem Linux hem Windows ortamına ihtiyaç duyar.
- * Geliştiriciler: cihazlarında kendi dağıtımlarını test etmek.
- * Güvenlik uzmanları: MITM denemeleri için çoklu ortama ihtiyacı.
- * Eğitim sektörü: öğrencilere iki farklı OS’de geliştirme denemelerinde fayda.
6. Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Bazı bilgisayarlar Windows'un UEFI yetenekleri sayesinde GPG sign edilmiş Windows ISO’ları gerektirebilir.
- Her iki işletim systeminde de yükleme sonrası açılış yapmak için Grub ve BCD management (bcdedit/report) bilgilerinin eşleşmesi önemlidir.
- System Rescue Iso veya Linux live sürümleri, USB’de RAID yapılandırması varsa tek kalbe karışıklık yaratabilir.
“Ventoy, yalnızca ISO dosyalarını barındırmakla kalmaz, aynı zamanda onları güvenli bir şekilde yönetir. Böylece işletim sistemleri arasında kesintisiz geçiş sağlar.”
[TIP]Eğer takıldığınız bir noktada, ağaç altında bir şişe kalıp içinde yaşayacak “Ventoy” kılavuzunu okuyun ve forum’daki deneyimli kullanıcıların ipuçlarından yararlanın.
Son Söz
Tek bir USB ile iki tüm dünyayı aynı anda entegre etmek mümkün. Kızgın bir akşam, Windows’den antika oyunları, Linux’dan kontrol sistemlerini başlatmak... Bu zengin, yavaş ama da tıpkı bir rüya gibi. Keyifli deneyimler dilerim.
[GOODBYE]