Excel’in Gizli OCR Özelliğiyle Resimden Metin Çıkarma Sanatı
Merhaba Office meraklıları!
Hepimiz Excel’i sayılar ve grafiklerle cesurca kullanırız. Ancak siz fark ettiyseniz mi? Excel’in içinde, tek ki tehlikeli bir gizli sunum – **OCR (Optical Character Recognition)** – sıyrıldı. Bu küçük ama güçlü özellik sayesinde, tahta rulosundan karakol kadar her türlü fotoğrafı metne dönüştürüp tabloya koyabilirsiniz. İşte adım adım nasıl yapacağınıza dair bir kılavuz!
Bir resim yüklemek, görünmez OCR aracını harekete geçirecek; ardından verimlilik patlaması garantili!
=== Adım 1: Resmi Excel’e Gömme ===
1. **[BOLD]Dosya > Aç > Resim Görüntü Seçiniz[/BOLD]** – Çalışma sayfanıza eklemek için uygun bir resim seçin.
2. Resim, hücrelerin üzerine sıçratılacak ve geçici bir nesne olarak sunulacak.
=== Adım 2: OCR’ı Aktivasyon ===
Bu noktada kalitilikle işliyine kadar “**Görsel**” sekmesi altında bulunan **[BOLD]Metin Tanıma[/BOLD]** seçeneğine tıklayın. Excel momental olarak Tüm Görüntüyü tarar ve metni tanımaya başlar. Bilhassa yapay zeka temelli bir işlem olmadığından, bu adımda üstesinden gelebilecek “teknik zorluk” yok.
=== Adım 3: Metni Hücrelere Çevirme ===
OCR işlemi tamamlandığında Excel size bir **[BOLD]Çıktı Penceresi[/BOLD]** sunar. Buradan:
- Metnin Hangi Sütunlara Öylece sıralanacağına karar verin.
- **[BOLD]Yeni Çalışma Sayfasına Aktar[/BOLD]** seçeneğini seçerek çıktıyı yeni sayfa olarak açın. Böylece duygu ayrılması
=== Adım 4: Daha Fazla Kontrol – Makro Seçeneği ===
Eğer elitenin dökümantasyonlarının da zorlanacağı bir senaryo düşünün: **[BOLD]Sub OCRImageToCells()...[/BOLD]** tarzında bir VBA makrosu yazabilirsiniz. Bu, her resim için otomatik OCR başlatır, sonucu belirli bir hücre aralığına koyar ve gerekirse sonuçları yapıştırır. İşte örnek kod:
Kod:
Sub OCRImageToCells()
Dim img As Shape
For Each img In ActiveSheet.Shapes
If img.Type = msoPicture Then
img.OCRText.ConvertToText "A1"
End If
Next img
End Sub
=== Neden Özellikle Bu? ===
- **Zaman Kazanımı**: Metni elle transkript etmek yerine dakikalarla zaman kazanırsınız.
- **Esneklik**: Farklı dillerdeki belgelerle çalışıyorsanız, OCR geniş dil desteğine sahiptir.
- **İş Akışı Entegrasyonu**: Excel'in içerisinden tamamlamak, bağlantılı hesaplamalara anında dahil olmasını sağlar.
=== Son Söz ===
Excel’in OCR yetenekleri, beklenmedik bir “görev ikizliği” sunar: veriyi dijitalleştirirken aynı anda tablo istatistiklerini de görebilirsiniz. Ek olarak, artık resimden doğrudan veriyi çekmek için harici bir program ya da ağ hizmetiyle uğraşmanıza gerek kalmayacak. Deneyimleyin, şaşırın ve, tabii ki, çalışmanızı bir sonraki seviyeye taşıyın!
Unutmayın: **Excel** sadece sayılarla yetinmez – resimler, metin ve biçimler arasında köprü kurar. Siz de kendi iş akışınıza OCR’i entegre ederek benzeri görülmemiş verimlilik elde edebilirsiniz!