Google Optimizasyonu İçin İçerik Evleri: Mikro Niyetler ve İç Bağlantı Ağıyla Sıralama Sıçraması
Bu hafta yaptığım minimalist ama etkili bir keşfi paylaşayım: İçerik evleri kurmak, sayfalarınız arasındaki bağlantıyı güçlendirerek Google'ın konuyu daha iyi anlamasına yardımcı oluyor. Kısa bir süredir üzerinde çalıştığım bu yaklaşım, tek sayfalık uzun kopyalardan ziyade ana konuyu kapsayan bir dizi niyet odalı alt sayfa (cluster) hedefliyor.
Neden içerik evleri şimdi daha değerli?
- Google, kelime bazlı tekil sayfalardan ziyade bağlam ve niyet odaklı ranking sinyallerini güçlendirmeye çalışıyor. İçerik evleri, konuyu 'hücrelere' ayırıp her hücre için net bir hedef sunuyor.- İçerik evleri, ana sayfadan alt konulara ve geri bağlantıya kadar akıcı bir iletişim ağı kurar. Bu, internal link juice akışını artırır ve Google'ın konu otoritesi algısını güçlendirir.
Kısa bir uygulama planı
- Adım 1: Ana konuyu tanımlayın ve 4-6 niyet odaklı alt sayfa planlayın.
- Adım 2: Her alt sayfa için net bir hedef niyet belirleyin (bilgi edinme, karşılaştırma, karar).
- Adım 3: İç bağlantı stratejisi kurun: ana sayfadan alt sayfalara ve alt sayfalardan ana sayfaya dengeli bağlantılar verin.
- Adım 4: İçerikleri düzenli olarak güncelleyin ve yeni alt sayfalar ekleyin (2-4 haftalık aralıklar ideal).
Görsel ve yapı verileri nasıl kullanılır?
Schema.org işaretleri, FAQ ve HowTo gibi öğelerle içeriği zenginleştirin. BreadcrumbList ve SiteNavigationElement ile kullanıcı ve tarayıcılar için net bir yönlendirme sağlayın.Bunu test etmek için basit bir plan
- Google Search Console üzerinden hangi niyetlerin daha iyi performans gösterdiğini izleyin.- İçerik etkileşimini ölçün: tıklama oranı, sayfa başı ziyaret süresi, hemen çıkma oranı gibi metrikleri karşılaştırın.
- 4-6 hafta sonunda sıralamalarda ve tıklanma hacminde değişim gözlemleyin.
Bu yaklaşım sadece 'SEO hilesi' değildir. Kullanıcı niyetine odaklanmak, uzun vadeli tavsiyesi olan bir optimizasyon felsefesidir.
Yorumlarınızı ve kendi test sonuçlarınızı paylaşın; benzer bir yapıyı kendi sitelerinizde nasıl uyguladığınızı duymak isterim.