Hoş Geldiniz! KablosuzForum.net

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Soru Sor

Merak ettiğiniz, kafanıza takılan sorular hakkında konu açın, diğer üyelerimiz ve moderatörlerimiz cevaplasın.

Ticaret

Ticari konular açıp güven oluşturmak ve daha fazla satış rakamlarına ulaşmak için hesabını doğrula!

Bize ulaşın

Yönetim kadrosuyla iletişime geçin

Üyeliğini Yükselt!

Üyeliğinizi yükselterek birbirinden ayrıcalıklı özelliklere sahip olun!

Google'ın Dönüştürücü Sesli Arama Deneyi: Görme Engelliler İçin Erişilebilirlikte Yeni Bir Adım

Resim 1 Resim 2

kiliccemresu

Cemre Su Kılıç
KF Kullanıcı

Google'ın Dönüştürücü Sesli Arama Deneyi: Görme Engelliler İçin Erişilebilirlikte Yeni Bir Adım​

Geçen hafta içinde beta izlenimleri arasında Google'ın test ettiği yeni bir sesli arama arayüzünün ipuçlarını fark ettim. Bu arayüz yazı yerine konuşmaya dayalı, ekran içeriğini sesli yönlendiren ve sonuçları okuyup kullanıcının bağlamını koruyan bir deney olarak karşımıza çıkıyor.

Bu konseptin temel amacı gören kullanıcılar kadar görme engelli kullanıcılar için de arama deneyimini kolaylaştırmak ve gezinmeyi sadeleştirmek. Aşağıda ana hatları paylaşıyorum:

• Özellikler Bu deneysel arayüz sesli yönlendirme ve okuma modu sunuyor. Arama sonuçları tek tek anlatılıyor ve kullanıcı hangi sonuca odaklanacağını sesli olarak söyleyerek yönlendirme yapıyor.
  • Nasıl çalışıyor Kullanıcı bir şey aradığında sistem kısa bir özet veriyor, ardından bağlama göre hangi sonucun ne anlam taşıdığı kısa bir şekilde okunuyor. Çok kısa ve net cevaplar hedefleniyor.
  • Erişilebilirlik açısında potansiyel fayda Görme engelli kullanıcılar için klavye veya dokunmatik bağımlılığı azaltabilir; ekran okuyucularla uyumlu bir deneyim sunabilir. Ayrıca dil becerisi gelişmiş olan kullanıcılar için çok dilli destek de planlanıyor.
  • Gizlilik ve güvenlik Yazılı aşırı sesli geri bildirimde veri güvenliği kritik. Kullanıcının hangi sonuçlar üzerinde durduğu gibi bağlamsal bilgiler korunmalı ve istenildiğinde otomatik anonimleştirme seçenekleri devreye alınmalı.

Kullanıcı deneyimi açısından bu tip bir dönüşüm, hızlı yanıt bekleyen mobil kullanıcılar için arama sırasında gezinmeyi sadeleştirebilir. Ancak metin odaklı arama alışkanlığına sahip olanlar için bu yeni akış ilkin adaptasyon gerektirebilir. Teknik olarak bakacak olursak, doğal dil işleme ve bağlam sürdürme yeteneklerinin kesişiminde yer alıyor; bu da yanlış yorumlamalar riskini azaltırken bazı durumlarda yanıtın uzunluğunu azaltmayı gerektirebilir.

Sonuç olarak bu deneysel yönelim, Google ın gelecek arama ekosistemi için önemli bir adımı andırıyor. Erişilebilirlik odaklı bir vizyonun geniş kitlelere ulaşması için hangi kriterlerin aşılması gerektiğini beraber tartışabiliriz. Sizce bu tip bir arayüz arama deneyimini nasıl dönüştürür ve hangi senaryolarda daha verimli olabilir?

Not: Bu yazı mevcut beta sızıntılarından ve kullanıcı testlerinden çıkarılan izlenimlere dayanır. Resmi duyuru gelince detaylar netleşecektir.

photo-1682072155213-856c2ab9d629

Responsive GIF Layout

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri