Hoş Geldiniz! KablosuzForum.net

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Soru Sor

Merak ettiğiniz, kafanıza takılan sorular hakkında konu açın, diğer üyelerimiz ve moderatörlerimiz cevaplasın.

Ticaret

Ticari konular açıp güven oluşturmak ve daha fazla satış rakamlarına ulaşmak için hesabını doğrula!

Bize ulaşın

Yönetim kadrosuyla iletişime geçin

Üyeliğini Yükselt!

Üyeliğinizi yükselterek birbirinden ayrıcalıklı özelliklere sahip olun!

Kendi 8‑Bit Retro Bilgisayarınızı 3D Baskıyla Üretmek: Adım‑Adım Kılavuz

Resim 1 Resim 2

cimenberilduru

Beril Duru Çimen
KF Kullanıcı

Kendi 8‑Bit Retro Bilgisayarınızı 3D Baskıyla Üretmek: Adım‑Adım Kılavuz​

Bugün, 8‑bit dünyanın perdesini araladık. Sadece bir bilgisayar değil, bir zaman makinesi – kendi elinizle ürettiğiniz bir Retro PC, hem teknoloji hem de nostalji dolu bir macera.

1. Proje Planlaması

* **İçindekiler**: 80386, 6512 RAM, 5V PSU, 8-pin Kompakt,
* **Maliyet**: 300 TL altında kalacağını tahmin ediyorum.

2. 3D Baskı Kasesi Tasarlama

.NETFUSE ile Fusion 360’de fazla karmaşıksız bir kasa tasarımı yaptınız. Dikkat edilmesi gerekenler:

* *Beyaz baskı anlamı*: Gölgelik panel yönü ve iç akla şık bir "port".
* *Trafik thetas*: Akışkanlığı artırmak için küçük delikler.

3D model “.stl” ile kaydedip, Qubist AI sayesinde 1–2 saat içinde baskıya hazır.

3. PCB Seçimi ve Lehimleme

* 1mm kalınlığında **FR4** mini PCB seçmiştik. Varyasyon seviyesi LDO kalibrasyonu yapabildi.
* Raspberry Pi Zero W’la uyumlu 16×16 LED matrisi eklemek, gölge efektleri ile ışık oyunları yeri.

Lehimleme aşamasında serbestlektik taş kullanımını tercih ettik.

4. Elektronik Parçalar ve Montaj

* **CPU**: 8-bit 8080 kartı alındı – emülatör demosu, 2MHz.
* **RAM**: 1Kx8 DDR – şiddetli gerilim geçişlerini kaydetmek için.
* **Giriş**: RP2040 ile joystick to play!

Bütün bu parçaları 3D baskılı kasa içine yerleştirirken, kablolama sıfırlık noktasından (SQS) başladı.

5. Yazılım Oturumu – 8‑Bit Assembler

* temel 16-bit “HELLO WORLD” yazılır ve LED matrisine çıkış verilir. Host Boyutları 256 byte sınırını içerir ve 4K çözümler alınır.

6. İlk Çalışma Denemesi

* Voltaj 5V beslenince kafanız dönmeye başladı. Bir önceki adımda sterik açı ve önbelleklerde "unintended" rekronizasyon yaptık.
* Sonuç olarak, bilgisayar lamba kırar, LED çıkışlarını intiharlı bir biçimde kontrol eder.

Merak ettim ki bu yapboz talimatı sayesinde 8‑bit zihinleri yeniden belirecek mi?

---

**P.S.:**Bu projenin detaylı video dökümünü YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz: “Retro Particle” -> “8‑Bit Macera + 3D Baskı”.

photo-1657165235722-e50bbac41584

Responsive GIF Layout

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri