Kendi 8‑Bit Retro Bilgisayarınızı 3D Baskıyla Üretmek: Adım‑Adım Kılavuz
Bugün, 8‑bit dünyanın perdesini araladık. Sadece bir bilgisayar değil, bir zaman makinesi – kendi elinizle ürettiğiniz bir Retro PC, hem teknoloji hem de nostalji dolu bir macera.
1. Proje Planlaması
* **İçindekiler**: 80386, 6512 RAM, 5V PSU, 8-pin Kompakt,
* **Maliyet**: 300 TL altında kalacağını tahmin ediyorum.
2. 3D Baskı Kasesi Tasarlama
.NETFUSE ile Fusion 360’de fazla karmaşıksız bir kasa tasarımı yaptınız. Dikkat edilmesi gerekenler:
* *Beyaz baskı anlamı*: Gölgelik panel yönü ve iç akla şık bir "port".
* *Trafik thetas*: Akışkanlığı artırmak için küçük delikler.
3D model “.stl” ile kaydedip, Qubist AI sayesinde 1–2 saat içinde baskıya hazır.
3. PCB Seçimi ve Lehimleme
* 1mm kalınlığında **FR4** mini PCB seçmiştik. Varyasyon seviyesi LDO kalibrasyonu yapabildi.
* Raspberry Pi Zero W’la uyumlu 16×16 LED matrisi eklemek, gölge efektleri ile ışık oyunları yeri.
Lehimleme aşamasında serbestlektik taş kullanımını tercih ettik.
4. Elektronik Parçalar ve Montaj
* **CPU**: 8-bit 8080 kartı alındı – emülatör demosu, 2MHz.
* **RAM**: 1Kx8 DDR – şiddetli gerilim geçişlerini kaydetmek için.
* **Giriş**: RP2040 ile joystick to play!
Bütün bu parçaları 3D baskılı kasa içine yerleştirirken, kablolama sıfırlık noktasından (SQS) başladı.
5. Yazılım Oturumu – 8‑Bit Assembler
* temel 16-bit “HELLO WORLD” yazılır ve LED matrisine çıkış verilir. Host Boyutları 256 byte sınırını içerir ve 4K çözümler alınır.
6. İlk Çalışma Denemesi
* Voltaj 5V beslenince kafanız dönmeye başladı. Bir önceki adımda sterik açı ve önbelleklerde "unintended" rekronizasyon yaptık.
* Sonuç olarak, bilgisayar lamba kırar, LED çıkışlarını intiharlı bir biçimde kontrol eder.
Merak ettim ki bu yapboz talimatı sayesinde 8‑bit zihinleri yeniden belirecek mi?
---
**P.S.:**Bu projenin detaylı video dökümünü YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz: “Retro Particle” -> “8‑Bit Macera + 3D Baskı”.