Kendinize Özgü EV-OS: NVMe Passthrough ile VDS’te Kendi Oyun Sunucunuzu Çalıştırın
Neden NVMe Passthrough?
Cihazınızın artık gerçek bir fiziksel sunucu gibi davranması için en hızlı hafızayı kullanmanız gerekir. NVMe SSD’ler SATA SSD’lerin üstüne önemli ölçüde sabit disk hızı ve düşük gecikme sağlar. VDS ortamında doğrudan NVMe cihazını sanal makineye geçirmemiz (passthrough) ile, oyun sunucularınız için 10–20 kat daha yüksek IOPS elde edersiniz.
VDS’da NVMe Passthrough Nasıl Kurulur?
- [B>1. Adım: Donanım Desteği Kontrolü[/B]
* Virtual Machine (VM) ile VM‑Management katmanınızın IOMMU özellikini desteklediğinden emin olun.
* Nekil: *Intel VT‑d* vb. - [B>2. Adım: Harici NVMe SSD Eklemek[/B]
* Sunucu üreticisine/hosting firmasına doğrudan NVMe pass‑through bağlantısı için talepte bulunun.
* Model N18, M⊕7 gibi AIC kartları üzerinden tek bir NVMe SSD ekleyebilirsiniz. - [B>3. Adım: VM Konfigürasyonu[/B]
* KVM kullanıyorsanız: ```virsh edit vds-123```
* XML dosyamıza ```<hostdev mode='subsystem' type='pci' managed='yes'>```, ARBİTEL, BOS veya VLAN ID ile NVMe cihazını ekleyin. - [B>4. Adım: Nitride ve Driver Yükleme[/B]
* VM içinde NVMe driver’ı kurun (Linux için `nvme-cli` ve `blkid`).
* SSD’yi formatlayın: `mkfs.xfs /dev/nvme0n1`. Ardından `/etc/fstab` eşlemesini yapın. - [B>5. Adım: Performans Kontrolü[/B]
* `fio` ile test edin: ``fio --name=nvme-test --filename=/dev/nvme0n1 --direct=1 --size=10G --blocksize=4k --numjobs=4 --time_based --runtime=30``.
* IOPS ve latency değerlerinizi belgeleyin.
Kullanım Durumları
- **High‑Performance Mağazaları**: Minecraft, Counter‑Strike: Global Offensive, Ark Survival gibi oyun sunucularının bant genişliği ve disk I/O sıkıntısını ortadan kaldırır.
- **Heterojen Çalışma Ortamları**: AI eğitimi, makine öğrenimi eğitim kümelerinde veri setlerini doğrudan NVMe’ten okumak
- **Test & QA Ortamları**: Sık aylık veya haftalık hızlı sanal makine snapshot’ları için disk hızının kritik olduğu senaryolar.
Potansiyel Riskler
1. **Donanım Depremizeliği** – NVMe cihazının doğrudan VM’ye bağlanması donanım hatasında doğrudan VM etkisi yaratabilir.
2. **Kontrol Ek Yükü** – IOMMU ve PCI pass‑through yönetimi için ek yapılandırma gerekebilir.
3. **Yedekleme Çakışması** – Snapshot alımında NVMe diskin beklenenden fazla kayıt ürettiği durumlarda gecikmeler.
Sonuç
VDS’te NVMe passthrough, oyun sunucusu sahipleri için adeta gerçek bir fiziksel sunucu gibi performans sunar. Önceden planlamanız, doğru hosting sağlayıcısı seçiminiz ve doğru işaretleme ile hem oyun performansının hem de veri güvenliğinin yükselmesini garantileyebilirsiniz.
Daha Fazlası İçin Devam etmek için teknik dökümanlarımızı inceleyin veya sualınızı forumda paylaşın!