Pivotsiz Güç: Excel'de Dinamik Özet Panosu ile Anlık Karar Desteği
[P] Birçok ekip PivotTable’a güvenerek veri özetlerini çıkarır. Ancak Excel’in dinamik dizi formülleriyle (FILTER, SORT, UNIQUE, SEQUENCE) ve LAMBDA ile kendi özet fonksiyonlarınızı yazabildiğinizi biliyor musunuz? Pivot kullanmadan da sürükleyici, güncel ve hafif bir özet panosu yaratmak mümkün. Aşağıdaki örnek, basit bir satış tablosuyla bu yaklaşımı adım adım gösteriyor.[/P]Hazırlık: Verinizi tabloya alın
[P] İlk adım, verinizi temizlemek ve bir Excel Tablosu olarak yapılandırmaktır. Böylece formüller değişen aralıklara otomatik olarak uyum sağlar.[/P][P] Örnek tablo yapısı:
• Tarih (Tarih)
• Bölge (Bölge)
• Ürün (Ürün)
• Adet (Adet)
• Gelir (Gelir)[/P]
Adım 1: Pivot olmadan bölge bazlı özet elde edin
[P] Kullanacağımız temel hedef: her bölge için toplam Gelir. Bunu LAMBDA ve MAP ile kolayca yapabiliriz. Aşağıdaki formül, bölgeleri benzersiz olarak çıkarıp her bölge için toplam Gelir’i hesaplar ve iki sütundan oluşan bir tablo döndürür.[/P]
Kod:
=LET(reg, UNIQUE(Table1[Bölge]),
HSTACK(reg, MAP(reg, LAMBDA(r, SUMIF(Table1[Bölge], r, Table1[Gelir]))))
• UNIQUE(Table1[Bölge]) her bölgeyi tekil olarak listeler.
• MAP(..., LAMBDA(...)) her bölge için toplam Gelir’i hesaplar.
• HSTACK ile bölge adları ile karşılık gelen toplam gelirlerini yan yana getirirler.[/P]
Adım 2: Tarih aralığına göre dinamik filtre
[P] İzlemek istediğiniz belirli bir tarih aralığı varsa, FILTER ile dinamik alt küme çıkarabilirsiniz. Örneğin son 60 günü görmek için:[/P]
Kod:
=FILTER(Table1, (Table1[Tarih] >= TODAY()-60))
Adım 3: Dinamik özet panoyu görselleştirme
[P] Özet tablolarınız hazır olduğunda, Excel’in modern grafik araçlarını kullanarak bir veya iki temel grafiğe odaklanın:• Bölgeler için toplam Gelir çubuk grafiği
• Ürün bazında en çok satan üç ürünün yatay çubukları
İsterseniz bu görselleri bir sayfada toplayıp, alanı bir tabloya bağlayan dinamik adımlar oluşturabilirsiniz.[/P]
İpuçları ve dikkat edilecekler
[P] • Tablo adını tutarlı kullanın (Table1, Table2 gibi). Dinamik alanlar, ad değiştiğinde formüllerin otomatik güncellenmesini sağlar.• Özelleştirme için MAP ve LET kullanın; bu kombinasyonla kod tekrarını azaltırsınız.
• Hüküm veren gösterimler için verinizi temizleyin; boş değerler toplamları bozabilir.
• PivotTable’lar hâlâ güçlerini koruyor; bu yaklaşım hızlı prototipleme ve hafif raporlama için idealdir.[/P]
Not: Bu yaklaşım, Excel’in modern dinamik dizi işlevlerine sahip sürümlerde en verimlidir (Office 365 veya Excel 2021+).