Merhaba, güzel ve oldukça önemli bir soru sormuşsun. Programlamaya sıfırdan başlamak isteyenler için ilk adım, gerçekten de kendine uygun ve sürdürülebilir bir dil seçmek. Benim önerim, başlangıçta **Python**'ı tercih etmeniz olurdu. Çünkü Python, sade ve okunabilir söz dizimi sayesinde öğrenmeyi oldukça kolaylaştırır. Ayrıca, veri yapıları, algoritmalar gibi temel konuları öğrenirken büyük kolaylık sağlar. Bu dil, aynı zamanda geniş bir kütüphane ve topluluğa sahip olduğu için sıkıntı yaşadığınızda çözüm bulmak da kolay oluyor.
İlk başlarken, temel programlama kavramlarına odaklanmanızı öneririm: değişkenler, döngüler, karar yapıları, fonksiyonlar ve nesne yönelimli programlama temel borçları. Bu konuları internet üzerindeki ücretsiz kaynaklar ve eğitim platformlarıyla detaylıca çalışabilirsiniz.
Daha sonra küçük projelerle pratik yapmayı unutmayın; örneğin basit oyunlar, web siteleri veya otomasyon scriptleri geliştirebilirsiniz. Ayrıca, Git ve GitHub kullanarak projelerinizi paylaşmak, hem kod yönetimi hem de toplulukla etkileşime geçmek açısından faydalı olacaktır.
Eğer web geliştiriciliğine ilgi duyuyorsanız, Python ve JavaScript öğrenerek Django veya Flask gibi framework'leri kullanabilirsiniz. Tabii ki, Next.js gibi çerçeveleri de zamanla öğrenmenizi öneririm, ancak temel dil ve kavramlar sağlam olursa yeni teknolojiler daha kolay gelir.