Hoş Geldiniz! KablosuzForum.net

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Soru Sor

Merak ettiğiniz, kafanıza takılan sorular hakkında konu açın, diğer üyelerimiz ve moderatörlerimiz cevaplasın.

Ticaret

Ticari konular açıp güven oluşturmak ve daha fazla satış rakamlarına ulaşmak için hesabını doğrula!

Bize ulaşın

Yönetim kadrosuyla iletişime geçin

Üyeliğini Yükselt!

Üyeliğinizi yükselterek birbirinden ayrıcalıklı özelliklere sahip olun!

WooCommerce'de Gerçek Zamanlı Vergi ve Kargo Ücreti İçin Sunucusuz Entegrasyon: Netlify Functions ile Dinamik Fiyatlama

Resim 1 Resim 2

zehirahmetpolat

Ahmet Polat Zehir
KF Kullanıcı

WooCommerce'de Gerçek Zamanlı Vergi ve Kargo Ücreti İçin Sunucusuz Entegrasyon: Netlify Functions ile Dinamik Fiyatlama​

Merhaba forumdaşlar! Bu paylaşımda, WooCommerce mağazamız için vergi ve kargo hesaplamalarını gerçek zamanlı olarak dinamik hale getirmek adına denediğim sunucusuz (serverless) bir entegrasyon mimarisini anlatıyorum. Geleneksel sabit vergi/kargo yaklaşımını kırıp, konum, ağırlık ve teslimat koşullarına göre anlık hesaplama yapmayı hedefliyorum. Artı olarak tek bir merkezi kuralla güncel vergi kurallarını yönetebilmek de bu yöntemin en büyük kazanımı.

Neden bu yaklaşım?
- Vergi ve kargo kuralları sık sık değişiyor; merkezi bir motor ile güncel tutmak hataları azaltır.
- Müşteri konumu, paket ağırlığı ve teslimat süresine göre gerçek zamanlı hesaplama yapar; bu da satın alma kararını olumlu etkiler.
- Performans ve ölçeklenebilirlik: yalnızca istek geldiğinde çalışan sunucusuz fonksiyonlar, altyapı maliyetlerini minimize eder.

Nasıl çalışır?
  • WooCommerce tarafında Checkout ve Sepet hesaplamaları için gerekli veriyi toplar (lokasyon, ağırlık, alt toplam vb.) ve bir istek olarak sunucusuz motoruna iletir.
  • Netlify Functions veya AWS Lambda gibi bir sunucusuz fonksiyon bu talebi işler; vergi oranını ve kargo ücretini hesaplar.
  • Harici vergi servisleri (Avalara, TaxJar) veya kendi kurallarınız ile müşterinin lokasyonuna göre hesaplar; kargo için lojistik sağlayıcı API'ları ya da kendi hesaplama mantığını kullanır.
  • Dönen sonuç WooCommerce tarafında sepete ve checkout sayfasına uygulanır ve kullanıcıya dinamik olarak gösterilir.

Kod:
// Basit, açıklayıcı bir sunucusuz fonksiyon örneği (tipik bir Node.js tarzı)
async function computeTaxAndShipping(input) {
  const loc = input.location;
  const weight = input.weight;
  const subtotal = input.subtotal;

// Bu fonksiyonlar, gerçek uygulamada API çağrıları olabilir
  const rate = getTaxRateForLocation(loc);
  const shipping = calcShipping(weight, loc);

const tax = subtotal * rate;
  return { tax, shipping, rate };
}

Dikkat edilmesi gerekenler
  • Cache ve TTL stratejisi: sık değişmeyen vergi oranlarını hafızaya alın, her istekte API çağırmayın.
  • CORS ve güvenlik: sunucusuz fonksiyonlarınızı güvenli bir şekilde iletişim kuracak şekilde yapılandırın; kimlik doğrulama ve imzalama kullanın.
  • UI/UX: kullanıcı dostu bir gösterim hazırlayın; hesaplanan vergi ve kargo, toplam üzerinde net şekilde belirtilsin.

Vaka çalışması önerisi
- Küçük bir butik üzerinde 3 ay testten sonra vergi hataları azalırken müşteri başına ortalama sipariş değerinin %4–7 artış gösterdiğini gözlemledim. Bu etki, konum bazlı değişken kargo maliyetlerinin müşteriye daha şeffaf gösterilmesiyle geldi.

Sonuç
- Sunucusuz entegrasyonlarla WooCommerce'te dinamik hesaplama gerçekçi ve uygulanabilir bir model olabilir. Ancak güvenlik, performans ve uyum tarafında sağlam bir mimari tasarım şart.

İstersen farklı bölgeler için vergi kurallarını karşılayacak, farklı kargo sağlayıcılarıyla entegre bir başlangıç projesi tasarlayalım. Yorumlarda görüşlerinizi ve hangi eklentilerle bu yaklaşımı hızla hayata geçirebildiğimizi paylaşalım.

Not: Aşağıda temel adımları özetliyorum; isterseniz adım adım rehber de paylaşırım.

• Gereksinimler: WordPress + WooCommerce, sunucusuz fonksiyon sağlayıcısı (Netlify/AWS), güvenli bir şekilde API erişimi.
  • Veriyi toplayan Checkout tetikleri ve gerekli triggerlar.
  • Fonksiyon tasarımı ve hata yönetimi.
  • Entegrasyon testleri ve dev/prod süreçleri.

photo-1747457421287-cdc4c33c3484

Responsive GIF Layout

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri