Hoş Geldiniz! KablosuzForum.net

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Soru Sor

Merak ettiğiniz, kafanıza takılan sorular hakkında konu açın, diğer üyelerimiz ve moderatörlerimiz cevaplasın.

Ticaret

Ticari konular açıp güven oluşturmak ve daha fazla satış rakamlarına ulaşmak için hesabını doğrula!

Bize ulaşın

Yönetim kadrosuyla iletişime geçin

Üyeliğini Yükselt!

Üyeliğinizi yükselterek birbirinden ayrıcalıklı özelliklere sahip olun!

Yeşil Web: Sürdürülebilir Web Uygulamaları İçin 5 Adım

Resim 1 Resim 2

sakarcagla

Çağla Şakar
KF Kullanıcı

Yeşil Web: Sürdürülebilir Web Uygulamaları İçin 5 Adım​

Merhaba kodçular! Bugün sizlere sadece hızlı ve güzel değil, aynı zamanda gezegenimizi koruyan web uygulamaları geliştirme konusunda bir yol haritası sunuyorum. Kayıp pythondan enerji tasarrufuna kadar birçok adım; uygulamanızın karbon ayak izini azaltırken aynı zamanda performansı da artırabilir.

1. Hızlı ve Hafif Tasarım

- **Artık** yüksek çözünürlüklü görseller yerine responsive SVG ve WebP formatlarını tercih ediyoruz. Bu sayede tarayıcıya daha az veri gönderilir ve sonuçta enerji tüketimi düşer.
- Lazy loading (gecikmeli yükleme) ile sayfa açılırken bileşenlerin ihtiyaç duyulana kadar yüklenmemesini sağlarız. Bu yöntem, istemci tarafında gereksiz hesaplamayı siler.

2. Kontrol Edilen Ağ İsteği

- **Static Site Generators** (SSG) ve **Incremental Static Regeneration** (ISR) ile dinamik içerik bile statik olarak sunulabilir. Statik sayfalar sunucu tarafında üretilmeden önce cache (önbellek) mekanizmalarıyla hızlandırılır.
- HTTP/2, multiplexing ve server push ile çok sayıda bağımsız isteği tek bir bağlantıda toplama yeteneği, network overhead’i azaltır.

3. Enerji Etkin Kodlama

- JavaScript’in vakumlu döngülerinin yerine **Functional Programming** ve **Pure Functions**’ı kullanmak, gereksiz re-renderları engeller. Daha az işlem, daha az enerji demektir.
- **Web Workers** ile CPU yoğun görevleri (örneğin, karmaşık toplanmalardaki dosya incelemesi) ana iş parçacığından ayırarak enerji tüketimini dağıtır.

4. Yeşil Hosting Seçimi

- **Carbon-neutral Hosting** sağlayıcıları, veri merkezlerini yenilenebilir enerjiyle besler. Her birinin karbon izleyici paneliyle kaydı tutulur.
- **Content Delivery Network (CDN)** ile içeriği coğrafi olarak yakın sunuculardan sunmak, veri yolunda enerji kaybını minimuma indirir.

5. Ölçme, İzleme ve Sürekli İyileştirme

- **Web Vitals** ve **Lighthouse** araçları, sayfa hızını ölçerken sunucunun enerji tüketimine dair ipuçları da sunar.
- **Performance API** sayesinde gerçek zamanlı “idle time” ve “time to interactive” verileri toplayarak kodunuzun nerede optimize edilebileceğini belirleyebilirsiniz.

Bu adımları izleyerek hem kullanıcı deneyimini hem de çevre dostu performansı artırabilirsiniz. Özetle, **yeşil web** sadece bir moda değil, geleceğin web geliştirme kalbidir. Şimdi, kodlarınızı yeşile dönüştürmeye ne dersiniz?

“Kodun her satırı bir çareyle bitmeden önce, bir ihanet etme” — Anonymous

photo-1662356614089-eccff17e50dd

Responsive GIF Layout

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri