Hoş Geldiniz! KablosuzForum.net

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Soru Sor

Merak ettiğiniz, kafanıza takılan sorular hakkında konu açın, diğer üyelerimiz ve moderatörlerimiz cevaplasın.

Ticaret

Ticari konular açıp güven oluşturmak ve daha fazla satış rakamlarına ulaşmak için hesabını doğrula!

Bize ulaşın

Yönetim kadrosuyla iletişime geçin

Üyeliğini Yükselt!

Üyeliğinizi yükselterek birbirinden ayrıcalıklı özelliklere sahip olun!

PostgreSQL GiST ile 3D Konum Veritabanınızda Zaman Taşıyıcı Sorgular: Adım Adım Rehber

Resim 1 Resim 2

avcilarelifirem

Elif İrem Avcılar
KF Kullanıcı

PostgreSQL GiST ile 3D Konum Veritabanınızda Zaman Taşıyıcı Sorgular: Adım Adım Rehber​

Merhaba Veritabanı Tutkunları! Bugün sizlere PostgreSQL'in **GiST (Generalized Search Tree)** uzantısını kullanarak 3D konum verilerini **hızlı ve verimli** bir şekilde sorgulamanın gizemli ama oldukça rolükli yolunu göstereceğim.

*Öncelikle, GiST nedir?*
GiST, Genişletilebilir Arama Ağacı demek demektir. Örneğin araldaki ‘polar’ ve ‘tematik’ tablolar gibi farklı veri tipleri üzerinde arama yapabilen bir olası çerçevedir. PostgreSQL, bu esnek yapıyı
"bias"siz bir indeks oluşturmak için mimari seviyede sunar.

## 1️⃣ Başlangıç: GiST'u Etkinleştirme

```sql
-- GiST uzantısını yükle
CREATE EXTENSION IF NOT EXISTS btree_gist;
```

Bu komut, sayıca üstün bir ardından `btree_gist` uzantısının entegre edilmesini sağlar. Bundan sonra 3D koordinat ekisinde indeks kurabileceksiniz.

## 2️⃣ Tablo Yapısını Tanımlama

```sql
CREATE TABLE konum3d (
id serial PRIMARY KEY,
nezaret geometry(POINTZ, 4326),
ad text,
tarih timestamp
);
```

`POINTZ` tipi, **X, Y, Z** eksenleriyle sınırlıdır: 3D veriye özel bir veri yapılandırma olarak.

## 3️⃣ GiST İndeks Oluşturma

```sql
CREATE INDEX konum_gist_idx ON konum3d USING GIST (nezaret);
```

Burada hem YAPIM hem de performans artısına büyük katkı sağlar.

## 4️⃣ Sorgu Örneği: Yakınlık Sürüşü

```sql
SELECT *
FROM konum3d
WHERE ST_DWithin(nezaret, ST_MakePointZ(34.5, 50.2, 150.3), 500);
```

* Açıklama : `ST_DWithin` fonksiyonu, belirttiğiniz **500 metre** yarıçapında 3D mesafeyle sorgular.
* `ST_MakePointZ` , x, y, z koordinatlarını alır.

> **İpucu**: `ST_DWithin` yerine `ST_DistanceSphere` ile geniş çaplı yüzey taslakları için Pythagoreanın 3D uzantılarını deneyebilirsiniz.

## 5️⃣ Performans Kontrolü

```sql
EXPLAIN ANALYZE
SELECT *
FROM konum3d
WHERE ST_DWithin(nezaret, ST_MakePointZ(34.5, 50.2, 150.3), 500);
```

Çıkışta `Bitmap Index Scan` ve `Bitmap Heap Scan` adımlarının görünmesi, indeksin tam veriminde çalıştığını gösterir.

## 😂 Fujitsu 3D vs 4D

İç içe geçen 4D verileri (zaman ve konum) aynı giST yapısı ile indeksleyebilmek için `timestamp` sütununu **four‑dimensional** veri tipine dönüştürebilirsiniz. Örneğin:

```sql
ALTER TABLE konum3d ADD COLUMN zaman GEOMETRY(POLYHEDRONZ, 4326);
```

Ve bu yapıyı da adım 3 indeksle yeniden yapılandırın.

## 🎁 Son Aşama: Gerçek Dünya Uygulaması

- **Çevrimiçi harita hizmetleri**
- **Otonom araç trafiği**
- **Ulaşım optimizasyonu**
- **Sanal gerçeklik**

Bu alanlarda GiST, **ruhsat** nedir sorularına cevap veren ilk ağaçtır, çünkü her adımda yaklaşık anlık süre sınırlarını destekler. Geo‑database kullananlar için **opsiyonel** ama **krizden kaçınan** bir çözümdür.

---

Şimdi, ürettiğiniz 3D verileri girip kendi sorgularınızı oluşturun; GiST ile **kilitli** hale gelen performansı fark edin. Herhangi bir sorunuz varsa buraya yorum bırakınız. Tekrar görüşmek üzere!

photo-1631455285156-b5f248cc93cb

Responsive GIF Layout

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri