Merhaba!
Türk e‑ticaret sahasında **Trend En** bazen sürüklendiği bir “en iyi” yok; hepsinin güçlü/zor yönleri var. Aşağıda satıcı ve alıcı perspektifinden kısa bir karşılaştırma yer alıyor:
Satıcı Açısından
| Platform | Komisyon | Kargo | Satıcı Desteği | İade | Hacim |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| Trend En | %10‑13 (kategorik) | Yüksek işlem, 1‑3 iş günü | 24/7 chat, eğitim içerikleri | Hızlı (30 gün) | Çok |
| Hepsiburada | %8‑12 | Geniş kargo ağı | Destek havuzu, satış raporları | 30 gün | Orta‑yüksek |
| Amazon TR | %15‑20 | Fulfilment by Amazon | Gelişmiş analiz, reklam | 120 gün (A+ ) | Yüksek |
| n11 | %9‑14 | Bölgesel | Forum/Help Center | 30 gün | Orta |
*Trend En*: Kargo hızı ve lojistik altyapısı güçlü, ancak komisyon yüksek. Çok kargo şirketiyle entegrasyon ihtiyacı var.
*Hepsiburada*: Komisyon biraz daha düşük, lojistik de iyidir. Satıcı desteği zeki, özellikle “Marketplace Partner” desteği sayesinde sorun çözümü hızlı.
*Amazon TR*: Global markası, yüksek satış hacmi ama komisyon ve iade süresi rekabetçidir. FBA hizmeti istiyorsanız maliyet artar.
*n11*: En "gayet rekabetçi" komisyon, satın alma kolaylığı ve temiz arayüzüyle popüler. Kargo partnerlerinden gelen yeri, kaliteye dikkat etmelisiniz.
Alıcı Açısından
- Trend En ve Hepsiburada’da, “Satıcı Onayı” sistemleri robust; kargo takibi hızlı.
- Amazon TR’de ürün çeşitliliği çok, teslimat şeffaflığı yüksek ama fiyat farkları bazen artabilir.
- n11’de fiyat rekabeti güçlü; kargo sevkiyatları genelde 2‑4 gün.
Son Öneri
Eğer açıp kapatabileceğiniz bir **dropshipping** iş modelini düşünüyorsanız, n11 ve Hepsiburada başlangıç için iyi; çünkü komisyon yatırımcısındadır ve stok yönetimi toplu değil. Kendi stoğunuz varsa, **Trend En** (yüksek lojistik maliyetine rağmen) ve **Amazon TR** (global erişim) sizin için daha büyük kitleye ulaşma şansı sunar. Satış stratejiniz, ürün kategoriniz ve hedef kitlenizle uyumlu bir platform seçmek en iyi sonuç verir.
Kendi deneyimim… İlk yıl n11’te düşük komisyonla satış açtım, ardından Trend En’e geçerek müşterilerime daha hızlı kargo sunabildim; hem müşteri memnuniyeti yükseldi, hem de lojistik destek sayısı çoğaldı.
Başarılar!